Media tracker not working properly

REPRODUCIBILITY (% or how often): 100%
BUILD ID = OS VERSION (Settings > About product): 4.3
HARDWARE (XA2, X10, X10 II, …): JollaC
UI LANGUAGE: english
REGRESSION: (compared to previous public release: Yes, No, ?):
Yes, used to work reliably before (3.2-3.4?)

DESCRIPTION:

Screenshots from screentapshot not showing up in gallery until forcefully media db rebuilt by sailfish utilities. [edit] this is not screentapshot specific, as had previously once the same with picture downloaded through browser, but assumed it was a fluke, that was probably on 4.2 though

PRECONDITIONS:

4.3 (4.2?)

STEPS TO REPRODUCE:

  1. Take a screenshot with ScreenTapShot by @coderus
  2. Check gallery
  3. it’s not there, rebooting phone doesn’t help, have to force media db rebuild

EXPECTED RESULT:

Screenshot visible in gallery

ACTUAL RESULT:

Screenshot not visible

ADDITIONAL INFORMATION:

(Please ALWAYS attach relevant data such as logs, screenshots, etc…)

2 Likes

Have you configured a Nextcloud account with activated pictures integration? My experience is that tracker doesn’t work reliably when pictures are active in my Nextcloud account configuration. May be the number of pitures in Nextcloud is the problem (about 250 GB in my case).

No nextcloud, do have some dropbox images that do get added to gallery.

Maybe it’s the same root cause. Try to deactive images in dropbox account config.
My impression is that the representation of cloud-based images in the gallery app is rather useless.

That’s why I set up synchronization on file system level in order to have some nextcloud images on the device. Tracker seems to work much better with these local images.

1 Like

Looks like it helps? Disabling dropbox image download alone didn’t but this time within 5 minutes of reboot both a picture downloaded from neliapila and new screenshot did show up