🇨🇿 Czech this out: The Czech thread

:slight_smile: co je androidi quality of life? asi jsem v tomto smeru mimo, ale prijde mi ze mam zivot kvalitni a jsem obecne spokojeny clovek :smiley:

editace schranky neni, ale tak kdyz uz to jednou za uhersky rok potrebuji, tak to pastnu do poznamky eventuelne upravim, ale z 99% jen vyberu co potrebuji a je to zkopirovany,

nabijeni mi postaci limit 90% to je zasadni a za me dostacujici na zivotnost baterie a kdyz chci byt setrny a nepospicham, pouziju 1A, nebo max 2A nabijecku, kdyz specham tak to dam na silnou a holt se baterka prirozene trochu zahreje
moje bt sluchatka tedy hraji stejne dobre jako z iPhonu, jakym protokolem ti to jede?
obcas se mi tedy na takovym neznackovym repraku co mam do sklepa stane, ze to hraje ne hur, ale uplne na picu a neni jine reseni nez smazat a naparovat znovu, pak je to zas ok.
baterku ze sluchatek by ukazovat nekde mohlo, ale osobne me to nijak netankuje, protoze mi jeste nikdy baterka ve sluchatkach nezdechla :slight_smile: ani nevim kolik hodin to vydrzi, ale pro moje potreby dostacujici, nejdele to mam v usich tak 5h v letadle, jinac cestovani po meste tak po ceste uklizim do te nabijeci krabicky, takze tak :slight_smile:

to nastavovani po 10% je nejaka “zlepsovaci” halucinace co udelali v SF5.2 na xperiich to nedelalo, nicmene je na to patch od Nephrose, ale i tak obcas ty tlacitka se museji nejak promackat opakovane, nebo drzet, nevim zda to ma byt nejaka ochrana proti nahodnymu stisku ci co, spis to je chaos :slight_smile:

rozdilna hlasitost pro zvoveni a zpravy / chat by nevadila, nicmene ja mam stejne vlastni zvuky z kokpitu Airbuse a kabiny Boeinga, takze jsem si ty hlasitosti poladil rovnou ve zdrojich a mam to tak pres 10 let a nejak me to netankuje.

vibrace se daji zapnout na prichozi hovory/zpravy a oddelene na klavesnici, ja je ve finale vynul vsechny - skoda baterky

sandboxing je takovy trosku ulet, nevim proc to vzniklo, nikdo to nechtel, pac driv to bylo tak ze jsi vedel, ze od toho a toho vyvojare je to duveryhodny a neni co resit, veci z chumu si muzes prekontrolovat podle zdroje ze ktereho je to vykompilovany (coz neplati pro openrepos, tam muze byt neco jineho v binarce nez v odkazu na zdroj)
takze za me je to vesmes zbytecny, ale pro bezny uzivatele co instaluji kde jakou blbost aniz by meli potuchu zda to neni od nejakyho zbojnika by to smysl mit mohlo, kazdopadne indiviualni nastaveni opravneni by to melo mit, presne jak pises, docasne povolit internet, sdkartu jen kdyz vim ze z toho chi neco cist/ukladat a pod. to mozna casem prijde jeste. problem je ze porad je to particka par lidi a kdovi zda to ma vetsina v jolle jako hlavni pracovni pomer, tech veci co musi udelat/opravit jsou mraky. nezbyva nez doufat ze ted na tech jp2026 neco vydelaji, aby mohli trosku vyrust a zaplatit vice programatoru na full time…

fotak je HW uplne v pohode, viz RAWfish, vypnuti odstranovani sumu, ukladani s nizsi kompresi a spokojenost. dokonce ukladani do RAWu vidim jako vyslovene pecku, ze se da poridit a vymazlit uplne luxusni fotka. nejsem priznivcem AI postprocesingu v iOSu ani androidu, jako aby si fotak vymyslel detaily, ktere tam proste nejsou… to uz neni fotka, ale ilustrace focene sceny…

mne jolla sedi od prvnich dnu JP-1, co se mi nelibi tak se da poladit ci pouzit jiz hotovy patch, aplikace co potrebuji si eventualne napisu a hotovo ;D
pripojeni z linuxu na soubory skrz filemanager (pouzivam Cinnamon - Nemo - nazev kompatibilni s jollou :slight_smile: ) zalozkou v bookmarks pres ssh je obrovska pohoda
media se mi synchronizuji na nextcloud ve sklepe (FerrySync), zaroven i kdyz neco vyfotim na iPhonu ci deviantne na iPadu najdu to pak i v Jolle…
tim ze ja nejsem uplnej pacient co musi mit telefon porad v ruce a na vsechno mit appku (to slovo uplne bytostne nesnasim), naopak kdyz kupuji treba nejakou techniku k morskemu akvarku, prednost maji veci ktere nemaji wifi, nemaji BT, ale maji fyzicky ovladac na dratku. stejne tak lednice, pracka, vysousecka, klima, moje prvni akce po vybaleni a zapnuti je vypnout wifi :smiley:

Co me teda desne stve, je to BT.. chodim do posilky a posloucham z tech O2 pecek hudbu.. a tedka, se to odpojuje, jen co odejdu par metru od telefonu.

Na Xperii 10V me BT fungovalo pres celou posilovnu, coz je nejakych 20m (jako vypadavalo to..) ale cca kolem tech 10m to zacalo hrat v poho.
Ted se na JP2 sluchatka odpoji po ujiti 15m a konec..

Tak nevim, jestli je BT v JP2 slabsi nez v Xperri 10V, nebo to SW nemajou vubec porad vychytany.

To, ze se to po odpojeni neda znovu napojit, ze je potreba pres tools restartovat BT.. to je jiny tema.. :-/

No neke, jakoze ted po aktualizaci? Ja cekal ze mi das na xmpp vedet, ale psychicky jsem to nevydrzel a updatnul, castecne tedy i abych mohl fixnout patch na calendar events na lockscreene…
jdu zkusit bt sluchatka

Nn.. to pozoruju od prvniho pouzivani JP2, to predtim to parovani a vypadavani bylo nehorazny, ted to aspon drzi, co muze. Aji ten reconnection funguje po update(u) lip, ale porad to neni ono. Je porste potreba porad to manualne znova pridat to samy sluchatko.

PS: jj.. sorry, nejak nestiham, zmena prace, starani o decka atpod :smiley:

Tak nejakych 25m to zacne chrochtat po dalsim metru se to odpoji, udelam par kroku zpet a slysim connected, zmacknu pravou pecku (play/pause) a zvesela to hraje

kdyz telefon postavim na spodni hranu a opru o hrnek dava to cca 30m primy vuditelnosti, ale staci se posunout o kousek ze mi primou viditelnost blokuje hneda popelnice s listim a lupeny z palmy a uz to chrochta, nicmene poloha telefonu udelala dost

Ahoj, nevíte, jestli existuje nějaká česká/česko-slovenská SailfishOS skupina nebo kanál na Telegramu? Pokud ne, klidně bych ji založil.

Otazka, kolik cechoslovaku s jollou ma telegram, at se prihlasi :slight_smile:
Ps: ja se nehlasim :stuck_out_tongue:

Abych šel na Telegram, to by mi musel někdo hodně platit :slight_smile:

Ale pokud by byl zájem, můžeme založit Matrix nebo Signal chat.

ja vim, jen jsem udelal preklad pro YAST telegram klienta a autor se me ptal, jeslti existuje ceska telegramova skupina, ze by ji pridal do aplikace pro cz jazyk. Taky si myslim, ze jsem to jen ja. Ale radeji se ptam. kdyby me napadlo ji zalozit, abych uz treba neexistovala.

Matrix mam svuj server a i sveho element x klienta pro android bez google veci. Priprava na EU smirovani :smiley:

Ale matrix skupinu zalozit muzeme, proc ne

Existuje ale s nulovou aktivitou. Sailfish OS CZ/SK se jmenuje. Až budu na desktopu, tak můžu poslat link, v nativních appkách pro SFOS jsem tu možnost nikde nenašel.

diky kdyz tak skupinu pak preposlu YAST programatorovi

Uz jsem skupinu nasel, predam dal

Založil jsem kdyžtak ten Matrix, kdyby se někdo chtěl přidat: https://matrix.to/#/#sailfishos-czsk:rikudou.dev

To je můj případ :slight_smile: Jolla Phone je oproti Xperii obecně krok vpřed snad po všech stránkách (snad jen ten 3,5mm jack mi trochu chybí). Vyšší výkon je znát v odezvě systému a načítání aplikací, čtečka otisků je bleskurychlá. Výrazně lépe fotí. Plus všechny věci vyplývající ze SFOS 5.2 (třeba nový AppSupport 15). Měl jsem (stále mám) 10 III rád, ale Jolla Phone je dobrý upgrade.

Dnes jsem o Jolla Phonu měl talk na LinuxDays, s Xperií jsem často porovnával (bude i záznam). Viz https://pretalx.linuxdays.cz/linuxdays-2026/talk/YSKKJU/

1 Like

Používám tenhle a zcela bez potíží: https://m.alza.cz/alzapower-usb-c-m-na-3-5mm-jack-f-0-1m-d5663801.htm

Co se foceni tyce predpokladam ze myslis pri pouziti RAWfish, HW senzor je fajnovy, ale jollacky fotak je zatim tragedie.

Tesim se na zaznam, jaky byly ohlasy?

Není třeba čekat na záznam, dá se na to podívat na Youtube, kam se streamoval přímý přenos - odkaz.

1 Like