🇨🇿 Czech this out: The Czech thread

Jestli myslíš Jolla support, ti toho ví stejně jako ty. Jestli myslíš DHL, tak ti by snad mohli vědět, ale pokud ho někde ztratili, tak to asi taky nevyřeší. Prachy bys měl nakonec dostat zpátky, ať už od DHL nebo Jolly.

DHL smeruje takoveto problemy na odesilatele aby nahlasil problem z jeho strany, jelikoz ma vice informaci o zasilce. Jako prijemce toho zatim moc nenadelam.

Penize nechci, chci telefon :slight_smile: ale obavam se ze to nejaky ten patek bohuzel jeste potrva

Jo, s Jollou potrvá všechno, no, hlavní mínus téhle platformy.

a kde jsi zjistil ze to slo DHL? moje sla finskou postou, pak Litevskou smart postou, a v nemecku uz jen “Germany” někde u vesnice Vogtei a v čechách Golčův Jeníkov a přivezlo to PPL.

Seklo se to nekde po trideni baliku v Nemecku, tracking je normalne viditelny prez DHL jako “DHL eCommerce“. Od 9.9. zadny update na strane finske posty ani DHL, pokud by to prekrocilo hranice, byl by tam zaznam…

Jinak ano, zasilka sla Tampere → Vantaa → Lithuania →Germany a tam zaznam konci

Cesta stejna, ale ja nemel ani naznakem ze by to slo dhl, zkus prohledat forum, jestli nekde jollaci nebo ten reinemak nezminil pouzit v emailu na shop nejakou frazi v predmetu, podle vseho tam maji filtry a resi to podle predmetu. Nebo mu zkus napsat dm se vsemi udaji, order, tracking a zaroven i pisni do toho vlakna o dorucovani a zmin ho tam se @ zavinacem at ho to notifikuje… Ja jsem si takto musel ‘vykricet’ narovnani faktury a vraceni dph… Na ten email ze shopu mi zareagovali az kdyz se mi on ozval na DM

Měl jsem úplně stejnej problem. V Německu to DHL dalo PPL a nejak jim nedali vůbec žádný informace o zasilce, jmeno adresu, email nebo telefon, nic. Tracking se taky zaseknul a já jsem vůbec nevěděl co s tím je. PPL se to pokusilo doručit, asi přes to, co bylo napsaný na krabici, nevím. Já jsem nebyl doma a akorát přítelkyně si tam všimla dojíždět dodávky PPL. Tak jsem zkoušel trackovaci číslo v jejich systému a bylo to tam. Neměl jsem ale vůbec jak ovlivnit, kam a kdy to můžou doručit, takže jsem to resil s podporou a to je samozřejmě robot k ničemu. Nakonec jsem se dostal k chatu s člověkem a ty mi řekli, že to budou muset poslat zpátky a mám to řešit s odesílatelem, moje údaje nemůžou ověřovat ani měnit kvůli gdpr. Jinak žádnej jinej kontakt nikde na ppl and dhl strankach nebyl. Tak jsem zkusil pobočku DHL, ale ta řeší jenom DHL express a tohle bylo prej Deutsche post. Tak jsem nakonec jel zkusit nejbližší PPL depo a tam mi pomohl sekuritak a nějakej člověk, kterým jsem fakt vděčný. Nakonec pak nebyl vůbec problem tam ty údaje doplnit přes ně.

TLDR - DHL to předává pro česko PPL a maj to rozbitý, protože jim k tý zasilce nedaj do systému vůbec žádný udaje. Ty to pak nemůžou doručit a když jo, tak se o tom nedozvíš a nemůžeš s tou zásilkou nic dělat a oni to pak pošlou zpátky. Ani nemůžeš PPL pořádně kontaktovat a stejně ti podpora nepomůže. Jedině kontaktovat Jollu přes PM na fóru a doufat v rychlou odpověď nebo jít mlátit na dveře nejbližší PPL pobočky nebo depa a dostat pod ruce nějakého člověka.

Dekuji za tip, to je neuveritelna banda zm*du :face_with_symbols_on_mouth: , uz je to na ceste zpet

rano se zkusim dovolat, pripadne odpoledne zajdu k sousedum na PPL vydejnu zebrat o nejaky kontakt na PPL

1 Like

S tim gdpr to je naprostej blabol a pouzivaji to jako vymluvu vsude kde se jim to hodi, aby nemuseli hnout prstem vic nez je nutne…kolikrat se na to odvolavaji i kdyz jediny co z celeho gdpr znaji je ta zkratka, ja jsem to kdyz se to zavadelo cetl nekolikrat, takze je to blabol, samozrejme tzv opravnene zpracovani udaju za ucelem poskytnuti sluzby a jeste kdyz ty sam chces neni zadny prohresek…

tak drzim palec, aby brzy dorazila nova Jollca, za me jaktozto jsem mel od zacatku nekolik jp1, jsem nadseny a jediny co mi vadi, ze jsem si rovnou neobjednal aspon 2ks jeste za tech 499 € :slight_smile:

1 Like

Jojo to mi bylo úplně jasný. Ta operátorka se snažila tvářit nápomocně, ale bylo pak vidět, jak se jí to prostě nechce řešit a chce se mě zbavit. A když jsem po ní furt něco chtěl, nějaký další řešení nebo kontakt na někoho, tak mi pak už dala típáka.

Jinak ten Jolla Phone už mám a tenhle comment z něj píšu, moje cesta na PPL depo byla úspěšná. Telefon je fakt super, i když má taky dost kompromisů.

Co se stalo @josefch mě ale teda mrzí no. Dokonce mám i dojem, že nam ty telefony posílali ve stejný várce, taky mi to doručovali nekdy kolem 9. září.

1 Like

Super :slight_smile:

ja tim ze jsem zvykly na jp1 tak pro me tam vesmes jsou jen plusy, ja zadny android veci nepotebuji, takze aas nenam ani nainstalovany, kdyz uz neco tak mam iPad a nejaky iphone, nebo pc… ale neni to nic kvuli cemu bych kdyz vylezu z domu jen s Jollcou nejak trpel :slight_smile:

co ti na ni vadi, nebo vnimas jako kompromis?

Ty kompromisy by me taky zajimaly.. ja ju pouzivam na vsecko vcetne Androidich kokotinek.. a jsem mega spokojenej :slight_smile:
Jediny, co me nejvic stve je snad to random chovani BT pripojovani a ze ta posrana Homecredit apka chce pokazde prihlaseni, protoze nemuzou overit pravost apky nebo co..

Bt pod androidem? To nemam takze mne to funguje normalne, resp. pouzivam to jen v buse na sluhatka, coz je parkrat do mesice a obcas na takovej reprak kdyz neco delam ve sklepe :slight_smile:

Tak nejak jsem pochodil dnes, chlapek “jakoze” ochotny a pak nic, support stejna tragedie jak ceska posta, tam se jeste alespon neco da dohledat.

Snad Jolla odpovi, psal jsem PM rainemak a jolla :face_holding_back_tears:

Mel bych jeste dve otazky:

Mate nejaky overeny funkcni USB prevodnik na 3.5mm JACK co se da sehnat lokalne? Idealne zahnuty USB-C, aby se v kapse neutrhnul konektor. Nechci menit dobra dratova sluchatka za dalsi baterky.

Pouzivate nekdo Airbank? Fungujete? V seznamu otestovanych bankovnich aplikaci zatim neni.

Dekuji

Používám Air Bank na Xperia 10 III a funguje.

zkusel jsem nekolik a zustal jsem u tohoto, mam oba, pouzivam to tedy v aute, ono do kapsy nebude nic uplne idealni, to radsi beru kvalitni jabra BT pecky, dratek je o neco pevnejsi nez je na apple dac, kvalita zvuku naprosto perfektni, jen po pripojeni nejede na plnou hlasitost a jollaci to jeste neporesili, nektere dacy po pripojeni proste nejedou na 100%, nekde tam davam i navod na automaticky fix hlasitosti po pripojeni, nebo se udela launcher a rucne po pripojeni dacu spustit a pak uz lze hlasitost normalne 0-100% ovladat tlacitky ci z listy

je to od ceskeho vyrobce a bral jsem to na mironetu ale ma to kde kdo..

Tak jakože já jsem byl doteď docela zvyklej na flagship android telefony. A teda s tim, že tohle flagship telefon nebude jsem počítal a vinit ho za hw věci nechci, i když teda ten horší display je znát. Jinak jsem ale i dost překvapenej, jak kvalitně je to udělaný vůbec to levně nepůsobí.

Jinak, to, že dost aplikací není nebo nefunguje a člověk se v tom musí trochu vrtat mě taky nijak nermoutí, protože jsem trénovanej z custom rom scény a mám doma linux.

Spíš je to takový, že ten systém občas působí trochu jako výlet pár let zpátky v některých ohledech. Jakože, to jak to vypadá a všeobecně funguje ani ne. To se mi moc líbí, je to příjemná změna oproti preplacanymu iOS a infantilnímu androidu. Ale třeba android i když se v posledních letech nějak dramaticky už nevyvíjel, tak měl, dost různých quality of life věcí, který tady prostě chyběj.

I ty gesta jsou třeba hrozně intuitivní, ale přijde mi, že někdy něco trvá prostě tady udělat dýl než na androidu. Ale hlavně to jsou věci, jakože nejde editovat schránka, když se kopíruje text, není systém chytrého nabíjení a péče o baterii, bluetooth má na sluchátka horší zvuk a neukazuje se kolik maj sluchátka baterie, plus aplikace na sluchátka ti nebude fungovat, i když si stáhneš tu androidí, nastavení zvuku rozlišuje jenom média a voláni+zprávy a nastavuje se po obrovských 10 %. Nejde nastavit vibrace zvlášť pro akce systému, klávesnici a zbytek, screenshoty jsou intuitivní a takový drobnosti, který se nasčítaj.

No a pak tam jsou i věci, kdy to působí vyloženě amatérský a nedodělaně. Třeba sandboxing a permissions. Tam mi přijde, že ten systémovej základ je implementovanej, ale když ti systém nedovolí odebrat nějaký oprávnění aplikace zpětně nebo aplikaci nainstalovat, ale povolit jí jen něco, tak je to vlastně úplně k ničemu. Nějaký jakože, si nainstaluju androidí aplikaci, ale nedám jí přístup na internet, nebo jí to zapnu jenom na chvíli, když potřebuju, jako na GrapheneOS tady neexistuje (zatím). Taky je vtipný, že komunita se na tenhle systém sandboxingu taky moc netváří a spousta aplikací z open repos a podobně ho prostě ignorujou, takže pak půl tvých aplikací stejně není sandboxnutá.

Další věc je pak foťák no. Nejsem člověk, kterýmu by na tom nějak moc záleželo a spíš se mi ani nelíbí, jak moderní telefoni fotí. Ocenim, když je tam míň chytrých filtrů a AI, který by se tu fotku snažily vyžehlit a ta fotka pak vypadá přirozeně. Ale to se ani tady neděje, fotí to moc modře a jakože škoda mluvit. To není jen trip do roku 2013, ten foťák je skoro nepoužitelnej, tohle by podle mě hodili zákazníci nějakýmu Samsungu nebo tak i někdy v tom roce 2013 na hlavu.

Ale jinak jakože, nic jsem od toho nečekal a bral jsem to jako takovej fakt zajímavej experiment a jsem fakt překvapenej, jak funkční a pěkný to je, jsem z toho nadšenej a fakt mě baví to mít jako hlavní telefon.

1 Like

Už mi konečně přišla notifikace, že budou odesílat, tak snad telefon dorazí brzy. Někdo, kdo přecházel z Xperie 10 III na JP2026 a může porovnat? Jsem zvědavý, co se mi bude používat líp.

2 Likes

tak ja presel z jp1 a sekundarne jsem mel i xperii 10,10ii, 10V, nejdriv mi ten telefon prisel obrovsky, ale uz vecer mi prisly vsechny ostatni telefony divne maly a jp1 tedy jako extra mini telefon pro trpasliky :smiley:
vsechno co potrebuji mi slape jak ma (jsem android free), streamovany radio se uz netrha, coz nejak vzniklo u SF3 a dodnes tim trpi i SF5.1 na xperiich. Uz se ukazalo na RawFish ze i fotak je suprovy, macro fotecky tedy porad delam na jollackym fotaku, protoze RawFish jeste neumi 0.5x cocku, nicmene budto dotahne jolla ten jejich fotak, nebo se bude fotit alternativou, to uz je burt … v neposledni rade se mi libi rychly otisk prstu, na slunci to taky vidim pekne a citelne. a prach na selfie kamere me vubec netankuje, protoze neselfickuji.
jen jsem si mel rovnou objednat min 2ks kdyz to bylo jeste za 499 vcetne dph :slight_smile:
nicmene zkusim na jollaky, aby mi poslali novy, ze jim dam nejakou ponizenou castku, doprava, servisni ukon technika atd.., a necham si ten co mam, pocitam ze oni ty telefony co vyberou zpet budou repasovat a prodavat jako ‘zanovni’ za nizsi cenu, mozna ze ty neskrably a cisty proste opravi, prebali, flashnou a budou je davat jako novy, kdo vi. zkusit se to musi :slight_smile:

nicmene ja jsem jednoduse spokojeny.

1 Like