Sailfish Browser - no internet connection 'Server not found' - but internet is online and work with other apps and Android Browser

REPRODUCIBILITY (% or how often): 100% since yesterday’s restart
BUILD ID = OS VERSION (Settings > About product): 4.3.0
HARDWARE (XA2, X10, X10 II, …): XA2 Plus
UI LANGUAGE: German
REGRESSION: (compared to previous public release: Yes, No, ?): ?

DESCRIPTION: Sailfish Browser has a problem loading any website. Always shows server not found. Same on Wifi and 4G network. Android Browser work fine. Internet is connected. Every app with internet works fine.
Problem starts yesterday after installing Yottagram and the call plugin and uninstalling fernschreiber. After the system restart the Bug was there.

PRECONDITIONS: Sailfish Browser was working without problems

STEPS TO REPRODUCE:

  1. uninstall the new installed software again and restart the phone many times, but nothing changed.

EXPECTED RESULT:

ACTUAL RESULT:

ADDITIONAL INFORMATION:

(Please ALWAYS attach relevant data such as logs, screenshots, etc…)

2 Likes

in Crest app (under show all processes) kill the process booster-browser —application=sailfish-browser

after that the browser should normally connect to internet.

5 Likes

solved. Great forum. thank you very much Kuba77. your solution with killing the booster browser process worked for me.

I have since yesterday suddenly the same problem. Some Sailfish apps have no internet connection anymore, e.g. the browser, tooter or the weather app. Others, like Storeman, Squeezer or all Android apps have internet.
Ping to the internet works. The routes are the right ones.

Killing the process booster-browser -application=sailfish-browser does not solve it.

What else could I do?

Hi, had the same issue like you. Found the solution in other thread. The Problem seems to be caused by dnsmasq. You can remove it and then rebbot the device. After that it should work.
How to remove dnsmasq: Go to terminal and type: pkcon remove dnsmasq
After that reboot the phone and it should work. Cheers

Oh, thank you, your tip solved it. I also think I know the cause. Because when dnsmasq was removed, waydroid was also removed due to dependency. I had installed waydroid for testing. With it, dnsmasq was also installed and it no longer worked.
Thanks again.

As a reference for others here is the dnsmasq discussion thread.

1 Like