[4.2.0.21] Xperia 10 II doesn't record sound after making a call

REPRODUCIBILITY (% or how often): 100%
BUILD ID = OS VERSION (Settings > About product): 4.2.0.21
HARDWARE (XA2, X10, X10 II, …): Xperia 10 II
UI LANGUAGE: Spanish
REGRESSION: (compared to previous public release: Yes, No, ?): Yes

DESCRIPTION:

AudioRecorder app (or others apps that record audio) doesn’t record sound and it records a flat line. It always happens after making a call.

If I reboot my phone, it works again, but it’s very annoying to boot my phone every time I make a call or when I want to record audio.

I’ve read this thread: [4.1.0.23] New audio recorder: flat line
But in my case, Documents/Recordings directory is created

PRECONDITIONS:

Testing with AudioRecorder:
Install AudioRecorder, open it and accept permissions.
Reboot phone

STEPS TO REPRODUCE:

  1. Open AudioRecorder and check it works fine (it records sound). Close it
  2. Make a call
  3. Open AudioRecorder again. It stop working because it doesn’t record sound

EXPECTED RESULT:

AudioRecorder records sound

ACTUAL RESULT:

AudioRecorder doesn’t record sound

ADDITIONAL INFORMATION:

(Please ALWAYS attach relevant data such as logs, screenshots, etc…)

2 Likes

Same device, same OS version, but I have no problem making recordings. I will try it randomly to see if it ceases recording, but so far, it does what it should.

2 Likes

Thanks for your answer!!
I guess a process must crash for some reason (maybe ¿pulseaudio?)

I’ve noticed it because some voice messages I send from fernschreiber don’t sound, but none of apps that record sound works in that moment. So I have to reboot my phone If I want to send voice messages or record audios, it’s very annoying.

1 Like

I’ve noticed this once so far and also solved it by rebooting. It didn’t happen before 4.2. It was pretty annoying, because I’d just recorded a video and afterwards noticed there was no sound on it at all.

2 Likes

I’ve been doing some testings and it always fails after making a call. I.e., after making a call I can’t record sound with any audio recorder.
I’ve edited first post.

2 Likes

It doesn’t work on 4.2.0.21 version. On the other hand, I can confirm that it doesn’t happen on XA2

2 Likes

After some testing I’ve noticed that this issue happens when call recording is enabled.
If I disable call recording, everything works as expected: when I record audio, it always sounds.
However, if I enable call recording (It doesn’t matter if I use harbour-callrecorder or jolla’s app), record audio fails always after I make a call.
As I said, it only happens on Xperia 10 II, it doesn’t happen on XA2 or Xperia X.

2 Likes